Mednarodno
četrtek, 10. april 2014

Mednarodni večer: Madžarska in Mehika

Ekipa ESN Primorske te prijazno vabi na peti mednarodni večer, kjer se bosta predstavili Mehika in Madžarska, v torek, 15. aprila ob 20. uri v prostorih univerze na Primorskem – Foresterija.

Mehika – zibelka številnih razvitih indijanskih civilizacij, kot so bili Maji, Tolketi in Azteki, z več kot 3000 let zgodovine in 30.000 arheološkimi najdišči – je ena izmed redkih dežel, ki se lahko pohvalijo z raznoliko pokrajino. Tu se raztezajo širne puščave in tropski gozdovi, visoke gorske verige in peščena obrežja. Mehika je upravno razdeljena na 31 zveznih držav in Mehiško zvezno okrožje, ki obsega glavno mesto, Ciudad de México. 

 

Frida Kahlo, Diego Riviera, pisatelja Carlos Fuentes in Octavio Paz, režiserja Guillermo del Toro in Alfonso Cuaron. Palenque tempel, Chichen Itza, Teotihuacan in druge znamenitosti … Tipična hrana in pijača: tamale, juha pozole, mole, enčilada, tako, mezcal, tequila, sotol, pulque. 

 

Madžarska – celinska dežela, ki meji na mnoge sosede, je večinoma ravninska, le na severu bolj hribovita. Pohvali se lahko z Blatnim jezerom, ki je največje jezero v srednji Evropi in priljubljen turistični kraj. Prva madžarska plemena so karpatsko kotlino poselila leta 896. Leta 1000, v času Štefana I. Svetega, je Madžarska postala krščansko kraljestvo. Madžarski jezik ni podoben nobenemu sosednjih jezikov in je v daljnem sorodstvu s finščino in estonščino. 

 

Dežela glasbe in velikih skladateljev Liszta, Bartoka in Kodalyja, violin in ciganskih orkestrov. Znani Madžari so še Albert Szent-Györgyi, ki je odkril vitamin C, pisatelj in Nobelov nagrajenec Imre Kertesz ter z oskarjem nagrajeni filmski režiser Istvan Szabo. Značilnost madžarske kuhinje je paprika. Tam domuje tudi palinka, čisto naravno žganje, zvarjeno pretežno iz sadja, pohvali se lahko tudi z odličnimi vini. 

 

Bienvenidos! Üdvözöljük! Dobrodošli!

Zanimivo /povezane novice

ŠOUP priporoča

Aktualne vsebine, ki jih ne smeš zamuditi